25.3.07

Lisa

Kuten alkukuun vinkistä saattoi ehkä arvatakin, tilasin nuken alennuksesta. Tai oikeastaan tilasin kaksi nukkea ja kaksi asua, mutta vain toinen nukeista jää itselle, loput menee lahjaksi. Näin minulla on sitten mallinukke, jolla tehdä lisää asuja sille toiselle.

Minulle jäävä nukke on tämä:




Nukkeja on ilmeisesti tehty vain vuonna 2006, eikä enempää tule, kunhan viimevuotiset on myyty. Olisiko ollut niin heikko menekki, ettei kannattanut. Parinkympin alennushinnalla nuo ovat kyllä todella hyvä kauppa, koska ne on valmistettu laadukkaasta vinyylistä ja näyttäisivät olevan rakenteeltaankin kestäviä. Sehän nähdään sitten myöhemmin, kun toinen nukke on päässyt uuteen kotiinsa.

Ainakin tuon Lisan asussa on kyllä sitten se ongelma, että vinyyli on joissakin kohdin ottanut väriä takin kankaasta ja kenkien materiaalista. Se ei kuitenkaan ole vinyylin vika, vaan väärin valitun muun materiaalin, koska tätä tapahtuu kaikilla muillakin vinyylinukeilla. Ilmeisesti vain keräilynukeilla materiaalien laatuun kiinnitetään enemmän huomiota. Vaikka on minun Cissyllänikin säärissä raitoja alkuperäisistä verkkosukkahousuista.

16.3.07

Taas yksi vanha pari valmistui

Tässä taas yhdet pitkään kesken olleet, jotka tein lopultakin valmiiksi.

Lähtökohtana oli kipsistä valetut pohjat.

Niiden päälle liimasin kangasta. Päälle ja alle liimattujen reunojen ei tarvitse olla siistit, koska jäävät piiloon, mutta kaikenlaisia muhkuroita kannattaa välttää.

Sitten olivat vuorossa Tiimarista ostetut koristeet, joita liimailin pohjien sivut täyteen. Kangas piti laittaa alle osin suojaamaan kipsiä, osin siksi, että tuohon jää väistämättä rakoja.


Pohjat lojuivatkin sitten valmiina pitkän aikaa, kunnes innostuin lopultakin laittamaan sisäpohjat ja remmit paikalleen. Koska noita koristeita on noin paljon, päädyin tekemään ihan pelkistetyn päällisen yksivärisistä nauhoista.

10.3.07

Vielä yhdet jalat

Piti sitten kuitenkin kokeilla, saisiko Rinin jaloista tehtyä paremmat valokset. En kuitenkaan käyttänyt teippiä, vaan peitin nilkan muovikelmulla.


Sen jälkeen vedin jalkoihin tavanomaiset kolme lateksikerrosta. Koska jalat ovat melko ohuet, jätin kerrokset hieman tavallista ohuemmiksi, että valoksen poistaminen muotista onnistuisi helpommin. Siinä tosin on aina se riski, että muotti ei pysy kunnolla muodossaan kipsin kovettumisen aikana.


Oman hankaluutensa aiheutti liikkuva nilkka, koska jokaisen lateksikerroksen vetämisen jälkeen piti varmistaa, ettei nilkan asento ollut muuttunut. Vaikka yritin olla tarkkana, jalkaterät ovat kuitenkin hieman eri asennossa. Onneksi ero on niin pieni, että sillä ei pitäisi olla merkitystä.

Valmiissa kipsivaloksissa nilkka on "ryppyinen" muovikelmun takia, mutta se on pelkkä kauneusvirhe eikä vaikuta käyttöön. Pääasia on, että muoto ja paksuus ovat oikeat.

6.3.07

Valkoista

Minulla oli pala turhan paksua valkoista nahkaa, josta en ollut edes yrittänyt tehdä mitään, koska se on niin jäykkää. Päätin sitten kuitenkin kokeilla jotain oikein yksinkertaista, jossa alle käännettävät kohdat olisivat mahdollisimman suoria. Niinpä päädyin seuraaviin:


Koska nahka oli niin paksua, piti pohjaan tehdä vähän poikkeava ratkaisu, eli liimata tyhjäksi jääviin kohtiin nahanpalasia täytteeksi. Näin pohjaan ei tule epätasaisuuksia, kun varsinainen ulkopohja liimataan paikalleen.

Nahan reunat maalasin valkoisella siistimmäksi ja päälle lisäsin koristeeksi tarroja samasta setistä, jota käytin mataliin nilkkaremmisandaaleihin. Korot ovat Cernit-massaa muotoiltuna kartonkimuotin avulla.


For an English translation of this post, see here.

2.3.07

Lopultakin onnistuneet saappaat

Kokeilin kerran aiemmin tehdä Cissylle saappaat, mutta niistä tulikin sitten nilkkurit. Aloitin sen jälkeen uuden saapaskokeilun, joka saikin sitten odotella rauhassa vuoden verran, kunnes nyt otin sen uudelleen käsittelyyn.

En kuitenkaan tehnyt saappaita Cissylle, jolla on jo iso kasa kenkiä, vaan päätinkin tehdä ne American Modelille. Varteen ei tarvinnut tehdä mitään ylimääräisiä muutoksia, koska sen lopullinen muotoilu oli joka tapauksessa tekemättä. Vain pohjat eli pari pahvinpalaa ja niiden päällystys nahalla piti tehdä uudestaan, koska Cissyllä ja AM:lla on hieman erikokoinen ja -muotoinen jalkaterä.

Varresta oli valmiina tämän verran:


eli suunnilleen oikeaan muotoon leikatut nahkapalat, joihin olin liimannut taakse tulevan vetoketjun. Tarkoitus oli tehdä eteen sauma liimaamalla, mutta huomasin pian, että varresta ei voi tehdä tiukkaa, jos sen tekee niin. Päätinkin sitten laittaa eteen nauhoituksen.


Alakerran naapuri ei varmaankaan erityisemmin ilahtunut, kun aloin paukutella noita reiänvahvikkeita paikalleen. Niitä on kaikkiaan 48 ja jokainen vaati pari napakkaa lyöntiä vasaralla.

Olisin mieluummin laittanut metallinväriset vahvikkeet, mutta ainoat, joita oli riittävästi, olivat pastellisävyiset, joista tuo pinkki sopi parhaiten.

Seuraavassa kuvassa sisäpohjat, joissa päällys paikallaan. Tummaa violettia nahkaa ei ollut riittävästi, joten tein saappaista kaksiväriset, mikä sopi myös paremmin noiden reiänvahvikkeiden kanssa.


Seuraavaksi olivat vuorossa korot, jotka tein massasta kartonkimuotilla. Sen jälkeen tarvittiin enää ulkopohjat nahasta ja saappaat olivat valmiit:


Saappaat ovat tässä kipsistä valetuissa jaloissa, koska ne ovat sen verran työläät poistaa ja laittaa takaisin (vaikka nauhoja tarvitseekin vain vähän löysätä takana olevien vetoketjujen ansiosta), että laitan ne nukelle vasta, kun olen tehnyt sille jonkin asun, jonka kanssa nämä sopivat.

For an English translation of this post, see here.

1.3.07

Vinkki

Seuraan melko säännöllisesti Doll Marketin saittia, koska siellä on viikottain vaihtuvia erikoistarjouksia, jotka ovat joskus aivan uskomattomia. Tällä viikolla tarjouksessa on 16 tuuman Lipstik-nukkeja ja niiden asuja. Näissä on suositusikäraja 3 vuotta eli kestävät kovakouraisempaa käsittelyä kuin keräilynuket.

Lisätietoja etsiessäni luin jostain, että "Lisa in Cruise" on limited edition -nukke, jota on tehty vain 75 kappaletta. Yhdessä paikassa siitä pyydettiin peräti 99 dollaria, kun Doll Marketin hinta on nyt 19,97. Doll Market perii lähetyskuluina todelliset kulut + 10 dollaria käsittelykuluja, mutta silti tuolta saa tällä hetkellä helposti nuken niin, ettei lähetyksen arvo ylitä tullattavan rajaa.